
Hoe zit het met integraal plannen en doelgroepenvervoer?
De term integraal plannen roept verschillende beelden en ideeën op, merken we tijdens ons werk. In deze blog leggen we uit wat het is en wat de voordelen zijn voor doelgroepenvervoer.
MaaS, we horen, lezen en zien er enorm veel over in de vervoerssector. Het is dan ook niet zo gek dat er bij integraal plannen al snel wordt gedacht aan het plannen van een reis van een klant waarbij de hele keten kan worden gepland, geboekt en betaald. Maar daar gaat deze blog niet over.
Integraal plannen gaat niet over het plannen van een reis van de klant, het gaat om het slim plannen van voertuigen in een vervoersysteem.
Slim en efficiënt
Integraal plannen levert vooral voordelen op in het kleinschalig vervoer. Alle vormen van kleinschalig vervoer maken gebruik van voertuigen voor maximaal acht passagiers, zijn bestuurbaar met een rijbewijs B en zijn dus onderdeel van de taximarkt. Of het nu gaat om flexibel openbaar vervoer, Wmo-vervoer, leerlingenvervoer, vervoer in kader van de jeugdwet, vervoer naar dagbesteding en binnen zorginstellingen of naar een ziekenhuis … het zijn allemaal ritten van A naar B met eenzelfde type voertuig en chauffeur.
Al deze vormen van vervoer plan je het slimst en meest efficiënt vanuit één integrale planning en één wagenpark. Dit zijn voordelen:
- Beste kansen dat er altijd een voertuig in de buurt is wanneer een klant opgehaald moet worden
- Minder stilstand en lege kilometers
- Beste kansen om klanten te combineren in het voertuig
- Wanneer de verschillende vervoersvormen goed op elkaar afgestemd worden zijn er in totaal minder voertuigen nodig
Klinkt logisch toch?
Voorkom mislukkingen
De afgelopen vijftien jaar is er veel aandacht besteed aan het integreren van verschillende vormen van doelgroepenvervoer. Met de regiecentrales in verschillende regio’s zijn daar de laatste jaren mooie stappen in gemaakt. Een relatief nieuwe ontwikkeling komt vanuit het ov. Met het afnemen van het aantal reizigers in vaak al slecht bezette lijnen komt er een steeds grotere behoefte aan andere vormen van openbaar vervoer.
Vormen die ons beter in staat stellen om bepaalde wijken in steden en het landelijk gebied bereikbaar te houden met openbaar vervoer. Flexibele vormen van openbaar vervoer zijn hiervoor interessant. Denk bijvoorbeeld aan ov-flex voorbeelden in Brabant, Gelderland en Amsterdam, of voorbeelden van hub- en haltetaxi’s in Zeeland en Groningen -Drenthe. Veel van deze systemen ‘mislukken’ binnen de ov-concessie omdat ze dan erg duur zijn. Door deze integraal te plannen en uit te voeren met hetzelfde wagenpark dat ook rijdt voor andere vormen van kleinschalig vervoer kan het efficiënter en minder kostbaar zijn
In Zeeland en Groningen – Drenthe gebeurt dit al. En ook de provincie Noord-Brabant werkt samen met de regio West-Brabant om ov-flexvervoer samen te brengen met Wmo-vervoer in één nieuw vervoersysteem.
Kansen voor vrijwilligersvervoer
Als laatste liggen er ook kansen voor het vrijwilligersvervoer. Nu is dit vaak vervoer wat op zichzelf staat. Van lokale vrijwilligers voor lokale bewoners. Maar dat maakt het vervoer ook kwetsbaar en niet altijd beschikbaar en toegankelijk. Door dit vervoer ook te koppelen aan een integrale planning wordt het makkelijker om achtervang te bieden op moment dat er geen vrijwilliger beschikbaar is, maar ook andersom om reizigers te koppelen aan vrijwilligersvervoer wanneer een vrijwilliger beschikbaar is.
Heb je vragen over de kansen van integraal plannen in het kleinschalig vervoer, we gaan graag met je in gesprek.