Bekijk onze vacatures
menu
Actueel

Terugblik met Jacky Lodewijks: Forseti blijft proberen

22 maart 2022
Redactie
Forseti

Per 1 april heeft Jacky Lodewijks een andere baan. Hier blikt hij terug op zijn tijd bij Forseti, of eigenlijk op de (bijna) vijftien jaar die hij bij de Concordis groep heeft gewerkt.

“Als Forseti zijn we best wel eens tegen de stroom in gegaan wat regelmatig weerstand opleverde. Maar we hebben er ook dingen mee veranderd.”

Als ik een maand langer zou doorwerken, had ik precies vijftien jaar Concordis Groep op mijn cv kunnen zetten. Ik ben begonnen in 2007 bij Mobycon. Mijn eerste baan na mijn opleidingen verkeerskunde en sociale geografie. Destijds hield ik me bezig met bereikbaarheid, verkeersveiligheid, parkeren, ov en onderzoek. Gedurende de jaren verschoven mijn werkzaamheden steeds meer richting personenvervoer. De synergie tussen doelgroepenvervoer en ov kwam toen ook op. Ik ben steeds meer projecten met collega’s bij Forseti gaan oppakken, en uiteindelijk was de overstap naar Forseti een logische, om me echt op dat snijvlak doelgroepenvervoer en ov te richten.

Naar de andere kant van de tafel

Binnen de Concordis groep heb ik altijd een consultant rol gehad. Uiteraard kwamen er met de ervaring ook meer taken en opdrachtgevers bij, maar de rol bleef in principe hetzelfde. Het leuke aan die rol als consultant is dat je overal voor wordt ingevlogen. Je kunt bij wijze van spreken een onderzoeksvraag beantwoorden en weer doorgaan. Die afwisseling maakt het werk leuk en je leert veel van al die verschillende organisaties en opdrachtgevers.

Aan de andere kant vond ik het soms ook jammer dat je een dossier niet echt kunt trekken. Je bent niet lang genoeg aan boord om samen iets voor elkaar te krijgen, om je stempel te drukken.

Als consultant zat ik bij opdrachtgevers aan tafel, nu schuif ik een stoel op en zit aan de andere kant van de tafel. Per 1 april ga ik aan de slag als Beleidsadviseur duurzame mobiliteit bij de Gemeente Eindhoven. Een functie waarin ik mijn passie voor mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling kwijt kan.

‘Bij Forseti krijg je de kans om je dingen eigen te maken, naar je toe te trekken en je eigen pad te belopen.’

 

Van vaag beleid naar tactisch niveau

Als Forseti zijn we best wel eens tegen de stroom in gegaan wat regelmatig weerstand opleverde. Maar we hebben er ook dingen mee veranderd. We hebben nieuwe innovaties weten te realiseren en concepten en ideeën vertaald naar de Nederlandse situatie. Samen met Harald, Marcel, Ronald en Daan heb ik gewerkt aan het regiemodel.

De branche was destijds toe aan een verandering, ik ben er trots op dat we als Forseti de eerste zijn geweest die daar een duidelijk stap in hebben gezet. We zijn regelmatig naar Scandinavië geweest om te kijken hoe ze het daar hebben opgezet. En we hebben de vertaling gemaakt naar de Nederlandse situatie.

Dat is een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd bij Forseti. Hoe je de stap maakt van strategisch en soms abstract beleid naar tactisch en operationeel niveau.

Het regiemodel hebben we in verschillende regio’s geïmplementeerd. Een daarvan is Midden-Brabant. Daar ben ik ongeveer vijf jaar bij betrokken geweest, van de visievorming tot het schrijven van bestekken voor regie en vervoer en implementeren ervan. Van de eerste stap tot de daadwerkelijke implementatie. Het was fijn samenwerken met deze opdrachtgever, een mooie regio om voor te werken.

Een ander modelletje

Forseti blijft proberen. De regiecentrales zijn daar een mooi voorbeeld van. Die werken in bepaalde regio’s wel en in andere niet. Daar hebben we veel van geleerd en ik durf te beweren dat de regio’s die er uiteindelijk vanaf gestapt zijn, er toch beter uitgekomen zijn.

Want een regiemodel is niet ‘zomaar een ander modelletje’. Het zet alles op zijn kop van de verhoudingen tussen alle betrokkenen tot de manier van aanbesteden. En dat maakt dat je kritisch opnieuw kijkt naar dingen. Daar wordt je in mijn ogen altijd beter van.

‘Altijd een kritische blik, sterk in argumenteren en vasthoudend op weg naar resultaat.’

– Harald Faber over Jacky

 

Van aparte kokers naar integrale aanpak

De grootste verandering de afgelopen jaren heb ik gezien op mobiliteitsvlak. De markt is integraal gaan denken over mobiliteit. Hoe knoop je verschillende soorten mobiliteit aan elkaar? Voorheen werd er veel meer gedacht in aparte kokers. Openbaar vervoer, auto, fiets en taxi’s hingen minder samen. Uiteraard heeft dat een boost gekregen door de digitale platform ontwikkeling, maar ik zie dat de manier van denken echt is veranderd.

Ook het personenvervoer is innovatiever geworden. Het contracteren en aansturen van personenvervoer is flink geprofessionaliseerd. We weten beter hoe je goed aanbesteedt en inkoopt, hoe je marktpartijen aanstuurt en hoe je constructief samenwerkt. En dat levert nu een beter aanbod en kwaliteit op voor de reiziger.

Brainport

Bij de gemeente Eindhoven ga ik me bezighouden met het verder implementeren van de nul-emissie-zone binnen de ring. Ook is er een aantal grootschalige ontwikkellocaties waar ik bij betrokken wordt.

Eindhoven is veel bezig met MaaS, het digitaal verknopen van mobiliteitsvormen en de daaruit voortvloeiende ontwikkeling van fysieke HUB’s. Er zit veel ontwikkeling in Eindhoven, als Brainport is het een groeiregio. Met economische groei komt ook ruimtelijke groei, en de vraag hoe mobiliteit daar zijn plek in vindt op een duurzame manier die ook de kwaliteit van leven in de stad verder vergroot.

De basis is vertrouwen

Ik laat een warme organisatie met super leuke collega’s achter. De basis is vertrouwen en dat merkt iedereen, van junior tot senior. Je krijgt de kans om je dingen eigen te maken, naar je toe te trekken en je eigen pad te belopen.

Die sfeer heerst niet alleen binnen Forseti, maar binnen de hele Concordis groep. Iedereen staat voor elkaar klaar, helpt en denkt mee waar mogelijk. Dat ga ik zeker missen! Tegelijkertijd heb ik ook veel zin en energie om met de opgaven in Eindhoven aan de slag te gaan.

Harald Faber over Jacky

Heel jammer dat we Jacky als adviseur en collega bij Forseti moeten loslaten, maar tegelijkertijd maakt het me trots om te zien hoe hij zich binnen onze organisatie heeft kunnen ontwikkelen van een ambitieuze junior tot een geweldig doortastende en gedreven senior adviseur. Altijd een kritische blik, sterk in argumenteren en vasthoudend op weg naar resultaat. Kwaliteiten waarmee hij zeker ook ‘zijn’ stad Eindhoven nog veel mooier gaat maken.

Terug naar overzicht
Gerelateerd

Welk aansturingsmodel past het best bij jouw visie en ambitie?

Binnen het doelgroepenvervoer zijn er verschillende manieren waarop je kunt werken. We delen regelma...

Gerelateerd

MaaS-studiereis naar Wenen geslaagd!

Mobility as a Service (MaaS) staat volop in de belangstelling! Ontwikkelingen hebben grote impact op...

scroll