Vacatures
menu

Zo bespaar je kosten met slim datagebruik

21 november 2023
Redactie
Forseti

Twintig jaar is hij pas. Toch is Jerrik Faber met zijn kennis en kunde over programmeren al van onschatbare waarde voor Forseti. Samen met zijn naaste collega’s zorgt hij voor het automatiseren van processen, die klanten tijd én geld besparen. “Wat eerst een uur duurde, gebeurt nu in drie seconden.”

Jerrik combineert zijn werkzaamheden bij Forseti met een studie Data Science aan de TU/e Eindhoven: “Daar leer ik alles over het analyseren van grote hoeveelheden data om daar waardevolle informatie uit te halen. Bij Forseti breng ik wat ik leer alvast in de praktijk. Onze klanten zijn gemeenten en zorginstellingen, verspreid over heel Nederland. Zo heeft iedere gemeente bijvoorbeeld overeenkomsten met vervoersbedrijven voor het vervoeren van leerlingen uit het speciaal onderwijs van en naar school. 

Je kan je voorstellen dat daar veel administratieve rompslomp bij komt kijken. Denk alleen al aan het controleren van alle ritten op juistheid. Dat gaat, zeker bij grotere gemeenten, om honderden per dag. Wij ontzorgen gemeenten door alles uit handen te nemen wat er bij het contact tussen hen en deze vervoersbedrijven komt kijken. Inclusief het afhandelen van klachten van ouders.”

Inhouse programmeren

Om zaken als controles efficiënter uit te voeren, ontwikkelde Jerrik in het afgelopen jaar een geautomatiseerd controlesysteem. Het is voor het eerst dat Forseti programmeren inhouse uitvoerde. Jerrik vertelt trots: “Waar je eerst een uur voor nodig had, is nu met een druk op een knop geregeld. Je ziet bijvoorbeeld direct of ritten dubbel zijn ingevoerd. Het scheelt uitzoekwerk, maar bespaart onze klanten ook kosten.

Volgens Jerrik valt er nog veel meer winst te halen voor gemeenten en zorginstellingen als data worden geautomatiseerd. Zijn handen jeuken dan ook om nog meer programmeerklussen op zich te nemen. “Iets dat zich daar bijvoorbeeld eveneens uitstekend voor leent, is het opstellen van kostenrapportages,” vertelt Jerrik. 

“Door de gegevens van duizenden ritten met elkaar te combineren, maak je met grafieken, staafdiagrammen en andere tools eenvoudig inzichtelijk hoeveel je hebt bespaard. En op welke gebieden er winst te behalen is. Onze adviseurs gebruiken deze overzichten als handig hulpmiddel om onze klanten op kansen en slimme oplossingen te wijzen.”

Zelfredzaamheidsscan

Jerrik hoopt dat het daar niet bij blijft: “Uiteindelijk is het doel om onze adviseurs niet onnodig veel tijd te laten steken in het inzichtelijk maken van informatie voor klanten. Een steeds verder geautomatiseerd proces gaat daarvoor zorgen”. De adviseurs kunnen zich dan richten op de relatie met en tussen gemeenten, vervoerders en andere stakeholders. Zij kunnen dan helpen met optimalisatieprocessen en beleidstransities zoals zelfredzaamheid in mobiliteit.  Iets dat daar bijvoorbeeld ook bij helpt, is de zelfredzaamheidsscan. Ik heb deze scan geprogrammeerd samen met een paar collega’s. Deze scan helpt ons om te zien welke leerlingen in het leerlingenvervoer mogelijk potentie hebben om zelfstandig te leren reizen met openbaar vervoer of fiets.

Je rekent gemakkelijk voor grote aantallen uit hoeveel reistijd het openbaar vervoer in beslag neemt, inclusief overstappen en lopen van huis naar een halte en van een halte naar school. Die tijd vergelijken we met hoelang je onderweg bent per fiets en auto. Dit is heel handig bij het maken van een gerichte selectie van een groep waar je vervolgens een zelfredzaamheidstraject mee kunt oppakken”.

Uiteraard is zelfstandig reizen niet voor iedere leerling uit het speciaal onderwijs weggelegd. Jerrik vult aan: “Daarom kijken onze consulenten en adviseurs  mee, nadat de uitkomsten van de scan bekend zijn. Zo krijgt iedereen een advies op maat.”

Nog volop kansen

Alhoewel Jerrik pas een jaar voor Forseti werkt, heeft hij zijn waarde al bewezen. “Natuurlijk werk ik hierin samen met collega’s. Zo heeft Maartje als Junior Data Analist een belangrijke rol bij het maken van de vertaalslag van data naar praktische toepassingen voor onze opdrachtgevers. Een programma moet natuurlijk wel werkbaar zijn. Ik vind het erg leuk om deel uit te maken van dit team. Iedereen staat open voor nieuwe ideeën en is gedreven om het meeste uit data te halen voor onze opdrachtgevers. En dat ik nu al zoveel kansen krijg om wat ik op de universiteit leer in de praktijk te brengen, is zeer waardevol. Sterker nog, in de praktijk ga ik nog een stap verder dan wat ik in mijn studie leer.”

Voorlopig is Jerrik nog niet klaar bij Forseti. “Het lijkt mij heel mooi als we prognoses kunnen doen aan de hand van data. We verzamelen daarvoor bergen data van de afgelopen paar jaar om daarmee een model te trainen. Aan de hand van patronen uit het verleden denken we zo voorspellingen te kunnen doen over bijvoorbeeld kosten en aantallen leerlingen in de toekomst. Door daarop in te spelen, profiteren onze klanten nóg meer van data dan nu al het geval is. En daar is het ons uiteindelijk allemaal om te doen.”

Wil je ook kosten besparen door slim datagebruik binnen jouw organisatie? Neem direct vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar overzicht
Gerelateerd

‘Data vertaal ik naar iets wat praktisch toepasbaar is’

In maart startte Camilo Schurink bij Forseti als adviseur doelgroepenvervoer. Camilo is een bekende,...

Gerelateerd

Blijven werken aan kwaliteit: data benutten in beleidsontwikkeling

Camilla Baeten werkt bij ons Mobiliteitsbureau als kwaliteitsmedewerker. Ze is het klankbord voor de...

scroll