Vacatures
menu

Van onvrede naar voldoening: Gerarda blikt terug op een jaar als chauffeuse leerlingenvervoer

20 februari 2024
Joanita Hoegen
Senior adviseur aanbestedingen / Coördinator Outsourcing Leerlingenvervoer

Vorig jaar vertelde de Gelderse Gerarda Steenbergen waarom zij besloot chauffeuse leerlingenvervoer te worden. Die rol vervult zij nog steeds vrijwel dagelijks met verve. Tijd voor een update. Hoe bevalt haar werk Gerarda met een volledig jaar werkervaring?

Gerarda startte als chauffeuse leerlingenvervoer uit onvrede. Zij zag hoe haar, nu elfjarige, autistische zoon ruzie kreeg in het taxibusje naar het speciaal onderwijs en te laat op school kwam door chauffeurstekort. Gerarda is lid van de regionale klankbordgroep routevervoer. Hierin zijn ouders vertegenwoordigd die binnen de regio Noord-Veluwe en Zeewolde de belangen behartigen van de reizigers binnen het leerlingen- en jeugdvervoer. Tijdens een van de bijeenkomsten van deze groep nam ze het heft in eigen handen en besloot zélf achter het stuur te gaan zitten.

Aandacht en engelengeduld

“Dat doe ik nog altijd met veel enthousiasme”, steekt Gerarda van wal. “Al gaat het niet vanzelf. Het rijden natuurlijk wel, maar de omgang met de kinderen was in het begin een uitdaging. Ook na de zomervakantie veranderde er veel: voor mij en voor hen. Ik kreeg een nieuwe route en andere, moeilijkere leerlingen. Een groot aantal van hen heeft agressieproblemen. Dat zag ik terug in de bus. Ze waren ontzettend druk en lagen regelmatig met elkaar in de clinch.”

“Om toch een veilige, rustige sfeer te creëren, benaderde Gerarda alle kinderen met aandacht en engelengeduld. ‘Ik liet ze een voor een naast mij voorin zitten. Zo konden ze hun verhaal doen. Zowel thuis als op school maken de kinderen zoveel mee: het is heerlijk voor hen als ze daarover hun ei kwijt kunnen. Op die manier bouwde ik bovendien een band met ze op. En dat is niet het enige: doordat ze vertrouwen kregen in mij werden ze vanzelf rustiger in de bus en naar elkaar toe.”

De druktemakers blijken waanzinnig lieve, leuke kinderen te zijn

Het resultaat is dat Gerarda halverwege het schooljaar een diepe connectie voelt met alle kinderen die ze vervoert. “Het is bijzonder, bijna aandoenlijk om te zien hoe anders ze zijn dan in het begin. De druktemakers blijken waanzinnig lieve, leuke kinderen te zijn. Met Kerstmis kreeg ik cadeautjes en tekeningen, en nog altijd praten ze vaak honderduit als ze naast mij mogen zitten.”

In dit proces kreeg Gerarda steun vanuit Willemsen- de Koning. “Ik belde vooral na de zomer regelmatig met hen. Dan vroegen ze hoe het met mij ging en dachten ze mee over hoe ik het beste met bepaalde uitdagende situaties kon omgaan. Dat heeft mij erg geholpen. Natuurlijk blijft het een uitdaging om met deze leerlingen te werken, maar bovenal geeft het een enorme voldoening. Je krijgt zoveel liefde van ze terug. Dat gun ik eigenlijk iedereen.”

Op donderdag 7 maart 2024 nodigen wij jou uit voor een inspirerende dag vol inspiratie en kennisdeling bij De Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch. Stap binnen in een wereld van het leerlingenvervoer, en laat je verrassen door diverse inspirerende sessies. Kijk hier voor meer informatie of meld je direct aan.

Terug naar overzicht
Gerelateerd

Kritische moeder wordt chauffeuse leerlingenvervoer

Gerarda Steenbergen is getrouwd, moeder van drie en komt uit Oldebroek in Gelderland. Haar 10-jarige...

scroll