Vacatures
menu

Reizen met openbaar vervoer zonder te veel prikkels

19 december 2022
Erika Damen
Consulente doelgroepenvervoer

Openbaar vervoer kan een uitdaging zijn voor verschillende doelgroepen. Het (O)V-Reizen spel werd ontwikkeld om deze personen te leren over het gebruik van het openbaar vervoer. 

Tijdens een demo van Vitasys bij ons op kantoor konden we de game ervaren.

Reizen met het ov is onlogisch, onoverzichtelijk en chaotisch

Reizen is op veel vlakken lastig voor deze doelgroepen. Er komt namelijk meer bij kijken dan je zou denken. Want wie heeft ze ooit geleerd dat de bus stopt als je je hand opsteekt? Of dat je ook de volgende trein kan pakken, als je net de trein mist? En wat te denken van de ov-chipkaart. Die moet natuurlijk opgeladen zijn vóórdat je op reis gaat. Wat voor velen heel logisch is, is dat niet voor hen.

Leren reizen zonder te veel prikkels

Screenshot_Trein binnen_Vitasys

Het spel wordt gespeeld met een VR-bril, en biedt verschillende scenario’s waarin spelers alles kunnen leren, van het laden van een OV-chipkaart tot het in- en uitchecken bij poortjes. Spelenderwijs leren kan een geweldige manier zijn om je zelfvertrouwen te vergroten als je alleen het openbaar vervoer gebruikt, om executieve vaardigheden te ontwikkelen zoals plannen en aandacht vasthouden. En om je voor te bereiden op onverwachte situaties.

Stap voor stap leert de deelnemer omgaan met de prikkels die horen bij het reizen met het openbaar vervoer. Ieder level in de game is een stap dichter bij zelfredzaamheid

Zelf ervaren

In groepjes van twee konden we de game bij ons op kantoor ervaren. Vitasys had een koffer meegenomen waar de hele set in paste. Om de beurt mochten we de bril op en stapten we de virtuele wereld in om een reis met de bus en de trein te maken. 

We zagen allemaal direct de toegevoegde waarde van de game. Een aantal reacties:

Terug naar overzicht

Gerelateerd

Afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen met virtual reality

Uit onderzoek is gebleken dat de mensen met afstand tot de arbeidsmarkt moeilijk aan het werk komen ...

Gerelateerd

Zelfredzaamheid stimuleren met de Voor Elkaar Pas

Zelf naar school reizen is voor sommige leerlingen helemaal niet vanzelfsprekend. In het speciaal on...

scroll