Vacatures
menu
Actueel
04. 07. 2019

Forseti detacheert beleidsadviseurs op locatie

Onze beleidsadviseur Wytze Schouten is twee dagen per week gedetacheerd bij de gemeenten Duiven en Westervoort. De twee gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen zetten diverse maatregelen in om de kosten van het doelgroepenvervoer te beperken en/of om een kanteling te realiseren in het vervoer. Wytze regisseert op locatie diverse projecten en ondersteunt bestuurders op dit complexe dossier.

Wytze Schouten versterkt sinds januari het team van Forseti. Hij werkt twee dagen in de week voor de gemeenten Duiven en Westervoort, die met één ambtelijke organisatie (1Stroom) werken. Als bestuursadviseur zorgt hij er onder anderen voor dat bestuurders comfort hebben in een complexe fase van besluitvorming nu de regiecentrale Avan zijn tweede aanbesteding ingaat. Daarnaast houdt hij zich bezig met lokale projecten, gericht op het bevorderen van eigen kracht en onderlinge hulp in lokaal vervoer.

Die kanteling krijgt begin 2020 heel concrete vorm door invoering van de Plusbus, die dit jaar wordt voorbereid. De Plusbus biedt lokaal vrijwilligersvervoer van deur-tot-deur of van kamer-tot-kamer en op termijn wellicht ook naar lokale dagbestdingen. Met voorlichting onder consulenten over voorliggende voorzieningen en over het slim inplannen van routevervoer probeert hij de hele organisatie te betrekken bij de kanteling en het doel van kostenbeheersing.

De meeste potentie voor eigen kracht zit echter in het leerlingenvervoer. Voor het leerlingenvervoer vragen beide gemeenten sinds dit jaar een eigen inzet aan ouders aan wie taxivervoer wordt toegekend. Ouders wordt gevraagd om op tenminste één dag van de week structureel zelf een heen- of terugrit te verzorgen. Hiermee wordt een eerste, vrijblijvende stap gezet in de richting van een groter beroep op de eigen inzet van ouders.

Daarnaast wordt met ingang van deze zomer de OV-vergoeding voor VSO-scholieren opnieuw ingesteld. Sinds 2014 was hier een negatieve prikkel ontstaan: als het kind met OV kan reizen, moesten ouders dat zelf betalen, terwijl taxivervoer gratis is. Kiezen ouders voor OV, dan betaalt de gemeente straks weliswaar circa 700 euro per jaar voor een OV-abonnement, maar ze bespaart gemiddeld 3500 euro per jaar aan taxikosten. De gemeente biedt ene training en apps aan zodat ouders hun kind met een gerust hart op de bus kunnen zetten.

Ook collega Joanita Hoegen werkt als beleidsadviseur op locatie. Zij is één dag per week in Waalwijk en houdt zich bezig met het beleid rondom het leerlingenvervoer. Forseti heeft collega’s beschikbaar voor de functie van beleidsamtenaar op detacheringsbasis voor bijvoorbeeld een halve of hele dag in de week.

Voor meer informatie over de rol van beleidsadviseur en de inhoudelijke vraagstukken kunt u contact opnemen met Wytze Schouten: w.schouten@forseti.nl of 06-24359005. Voor meer informatie over de mogelijkheden van detachering van beleidsadviseurs kunt u contact opnemen met Harald Faber: h.faber@forseti.nl of 06-22242324.

Terug naar overzicht
scroll