Vacatures
menu
Actueel

Een mooie RRReis: de implementatie van haltetaxi

3 mei 2022
Daan Stevens
Strategisch adviseur vervoer

Vrijwel alle vervoersautoriteiten puzzelen om de optimale mix te vinden van vast ov, met dienstregeling, en flexibel vraaggestuurd vervoer. Sinds 3 april heeft Gelderland er een stukje van die puzzel bij: haltetaxiRRReis.

Haltetaxi is een flexibele vervoersservice op bestelling die zonder vaste route van halte naar halte rijdt. Deze halte-tot-halte deeltaxi is vooral bedoeld als voor- en natransport van het reguliere openbaar vervoer. De provincie wil hiermee de bereikbaarheid vergroten in de delen van Gelderland waar geen of zeer beperkt ov beschikbaar is.

Een welkome aanvulling op het ov

Denk aan de verpleegster die na haar dienst slechts een deel van haar reis met het ov terug naar huis kan maken, de senior waarvoor de fiets geen optie is, of de tijdelijke bewoner van één van de vele Gelderse campings die niet met een lijnbus wordt aangedaan. De vele soorten individuen die niet rendabel genoeg zijn voor een grote bus. Reguliere treinen en lijnbussen kunnen nu eenmaal niet overal zijn. De flexibiliteit van ov kent grenzen, de vele voetnoten met uitzonderingen in de dienstregeling ten spijt. Juist hier moet haltetaxiRRReis een welkome aanvulling bieden, complementair aan ov.

Vanuit Forseti was ik betrokken bij de voorbereidingen en ook tijdens de aanbesteding heb ik samen met Otto Cazemier (Mobycon) de provincie ondersteund. Dat ik daarna ook de implementatie mocht begeleiden maakte het verhaal voor mij compleet. Heel fijn om deel uit te maken van het team van betrokken medewerkers van de provincie en Qarin, een nieuwe speler in de markt van ‘premium ov’, een term waar Qarin zelf de voorkeur aan geeft boven het wat oneerbiedige ‘onderkant van het ov’.

De zero emissie ambitie

De haltetaxi rijdt naar treinstations, bushaltes aangevuld met een flink extra haltetaxi-haltes binnen een straal van vijftien kilometer op het moment dat de buurtbus of ‘reguliere bus’ niet meer rijdt. Iedereen die zelfstandig kan en wil reizen met het ov, mag reizen met de haltetaxi, dus ook rolstoelgebruikers. HaltetaxiRRReis maakt gebruik van personenauto’s en 8-persoonsbussen. Voor mensen met een beperking zijn rolstoelbussen beschikbaar. Qarin maakt gebruik van de aanwezige capaciteit van taxipartijen in Gelderland en heeft een grote prikkel om emissieloos te rijden. Het is de ambitie om in het derde jaar volledig zero emissie te rijden.

Of haltetaxi goed uit de verf gaat komen als ‘first- en last mile product’ hangt, denk ik, voor een groot deel af van de betrouwbaarheid en interactie met de gebruikers. Qarin heeft een speciaal coördinatiecentrum ingericht dat zich actief bemoeit met het bewaken van een aansluiting op een vertrekkende of aankomende bus of trein. De taxi wacht bijvoorbeeld even als een aankomende bus of trein een kleine vertraging heeft om zo een overstap alsnog te laten slagen. Klanten worden steeds op de hoogte gehouden van hun rit met statusupdates.

Integratie met MaaS-services

Ook was er de ambitie om haltetaxiRRReis volledig te integreren in MaaS-services. Daar worden mooie stappen in gemaakt. Haltetaxi is te vinden, te bestellen en te boeken via de RRReisplanner en zeer binnenkort ook via 9292. Dit was een complex en leerzaam proces. Met name de integratie van de ov-toets met alle mogelijke reisopties ten opzichte van de reguliere dienstregeling vroeg de nodige hogere wiskundekunsten van 9292 en Qarin, maar is uiteindelijk op tijd opgelost, onder andere met het bijschakelen van zwaardere computerrekenkracht. Op het moment van lezen is de integratie van het plannen, boeken en betalen binnen 9292 bijna rond. Hiervoor worden nu de laatste puntjes op de i gezet.”

HaltetaxiRRReis zal wat tijd nodig hebben om zich als nieuwe modaliteit te bewijzen. Ik geloof dat het welkome aanvulling kan zijn op het ov en tegelijk de bereikbaarheid van heel Gelderland een boost kan geven, zodat iedereen aangesloten is op een goed ov-netwerk. Ik wens Qarin en de provincie Gelderland in ieder geval veel succes!

Benieuwd hoe reizigers deze vorm van reizen ervaren?
Rika, gebruiker van het eerste uur, vertelt hier over haar ervaringen met haltetaxiRRReis.

Terug naar overzicht
Gerelateerd

Dit is hét moment om ov en doelgroepenvervoer te integreren

Nu we allemaal hopen dat we binnenkort terug kunnen keren naar een samenleving waar meer kan, moeten...

Gerelateerd

Barneveld vervoert flexibel en inclusief met AutoMaatje

Even boodschappen doen of een partner in het verzorgingstehuis bezoeken is niet voor iedereen vanzel...

scroll