Actueel
04. 07. 2019

Contractmanager Ronald Derks voor RegioRijder aan de slag

Voor het vervoersysteem Regiorijder vervult onze adviseur Ronald Derks de functie van contractmanager. Een drukke functie als spin in het web tussen 8 gemeenten, 5 vervoerders, een vervoercentrale en duizenden reizigers. Wat komt daar zoal bij kijken? Hoe pakken wij dat aan? Hoe ontwikkelt RegioRijder zich door?

De gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Velsen en Zandvoort werken samen in het regionale vervoersysteem RegioRijder. Binnen dit systeem verzorgt Connexxion de regiefunctie over het vervoer en verzorger meerdere vervoerders de ritten. Meerdere reizigersgroepen maken gebruik van RegioRijder: Wmo-reizigers, leerlingen, MeerOVBusreizigers in Haarlemmermeer en jeugdigen. Forseti heeft meegewerkt aan de opzet, aanbesteding en opstart van het vervoersysteem. Sinds enige maanden levert Forseti de contractmanager van het regionaal contractmanagement team (RCT). Contractmanager Ronald Derks deze functie.

“Eén van mijn werkzaamheden is het inrichten van het RCT. Sinds februari 2019 zijn we met 4 personen binnen het RCT. Een leuk en effectief team bestaande uit: een Netwerkregisseur (bestuurlijke aspecten) een financieel adviseur en een communicatieadviseur/algemeen ondersteuner. We hebben samen een jaarplan gemaakt en pakken projecten -afhankelijk van het onderwerp- in verschillende samenstellingen op. Ik merk dat het heel prettig en effectief is dat we vanuit de verschillende rollen en specialismen werken. Zo werken we allemaal vanuit onze kracht en door deze krachten te bundelen zijn we in staat flinke stappen te maken.

Ik ben aanspreekpunt voor gemeenten en contractpartijen. De samenwerking met alle partijen binnen RegioRijder is voor mij geweldig. Het is wat ik leuk vind en ik merk dat we vanuit samenwerking en verbinding de juiste dingen doen. De diversiteit in de verschillende doelgroepen die we vervoeren en de omvang van het systeem maken dat er altijd snel geschakeld moet kunnen worden. We zijn vanuit de samenwerking erg flexibel en kunnen de brede doelgroep goed bedienen. Voor de implementatie van het nieuwe schooljaar hebben we uniforme afspraken gemaakt voor een effectieve uitvoering. Alle gemeenten werken goed samen en streven allen naar vooruitgang in het systeem. Open en eerlijke communicatie tussen centrale en vervoerders is voor mij belangrijk. Daarmee krijgen we boven tafel wat er speelt en hoe vooruitgang te boeken. Het is mooi te ervaren dat de centrale en vervoerders het gezamenlijke doel centraal stellen. Erg leuk is ook de samenwerking met de scholen waar we veel aandacht voor hebben. Kennisdeling, gezamenlijke belangen bedienen, afstemming en eenduidige communicatie naar ouders en stimuleren van de zelfredzaamheid zijn onderdelen waarmee samen met scholen échte winst te behalen is.

Daarnaast houd ik me bezig met de doorontwikkeling van RegioRijder. We werken aan het invoegen van dagbestedingsvervoer. We hebben eerst een onderzoeksfase doorlopen voordat we naar het daadwerkelijk rijden binnen RegioRijder zijn overgegaan. Uit deze onderzoeksfase hebben we een universele werkwijze en stappenplan ontwikkeld zodat we dit vervoer makkelijker op grotere schaal kunnen invoegen in RegioRijder. We zijn ook bezig met opzetten van een onafhankelijk Managementrapportagesysteem vanuit het RCT. Hiermee houden we als opdrachtgever zelf de regie op de beoordeling van het vervoersysteem. Tot slot voeren we veel gesprekken met scholen. We kijken naar de praktische kant in het vervoer, goede communicatie en hoe om te gaan met problemen. Daarnaast kijken we samen naar mogelijkheden voor het stimuleren van de zelfredzaamheid voor leerlingen. De scholen die wij spreken geven aan dat veel leerlingen met wat hulp goed in staat zijn met het OV te reizen. Daar gaan we in het najaar mee aan de slag.”

Voor meer informatie over contractmanagement en Regiorijder kunt u contact opnemen met Ronald Derks: r.derks@forseti.nl of 06-53258452.

Terug naar overzicht