Vacatures
menu
Case

Contractmanager Ronald Derks over zijn rol bij RegioRijder

11 juni 2020
Ronald Derks
Senior adviseur contractbeheer

Voor vervoersysteem RegioRijder vervult onze adviseur Ronald Derks de functie van contractmanager. Een drukke functie als spin in het web tussen acht gemeenten, vier vervoerders, een regiecentrale en duizenden reizigers. Wat komt daar zoal bij kijken?

De gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Velsen en Zandvoort werken samen in het regionale vervoersysteem RegioRijder. Binnen dit systeem heeft Connexxion de regiefunctie over het vervoer en verzorgen meerdere vervoerders de ritten. Diverse reizigersgroepen maken gebruik van RegioRijder: Wmo-reizigers, jeugdigen, leerlingen en mensen die gebruik maken van de MeerOV-bus in Haarlemmermeer. Forseti heeft meegewerkt aan de opzet, aanbesteding en opstart van het vervoersysteem. Ronald Derks is vanuit Forseti de contractmanager van het regionaal contractmanagement team (RCT). Hier vertelt hij wat zijn functie inhoudt.

Samenwerken en optimaliseren

“Binnen het RCT ben ik aanspreekpunt voor gemeenten en contractpartijen (vervoerscentrale en vervoerders). Het RCT is de opdrachtgever namens de gemeenten. Wij beheren als team in feite het gehele vervoerssysteem. De samenwerking met alle partijen binnen RegioRijder vind ik geweldig. Vanuit samenwerking en verbinding doen we de juiste dingen. De diversiteit in de verschillende doelgroepen die we vervoeren en de omvang van het systeem maken dat we altijd snel moeten kunnen schakelen. We zijn vanuit de samenwerking erg flexibel en kunnen de brede doelgroep goed bedienen. Vervoerders en de vervoerscentrale werken met verschillende belangen in hetzelfde systeem en we hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen. Belangen kunnen botsen, dat hoort erbij en daar stuur ik bij waar nodig. Openheid en oog voor elkaars belangen zijn hierin essentieel. Dat is soms ingewikkeld, maar dat maakt het vooral interessant.

Benieuwd naar de ervaringen van onze opdrachtgever?
Hier vertelt Marieke Wassenaar over de samenwerking met Forseti.

Ons doel binnen het RCT is het verbeteren van het vervoerssysteem en de klantbeleving. Dit doen we op allerlei vlakken. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de vervoersvraag: Wie wil waar naar toe? Hoe organiseren we dit zo efficiënt mogelijk en hoe kunnen we samen met de reizigers komen tot een beter vervoerssysteem. Hierbij moeten we ook kijken naar de grenzen van het systeem op financieel vlak, maar ook het aantal beschikbare voertuigen en chauffeurs.

We hebben bijvoorbeeld ervaren dat reizigers die na een ziekenhuisafspraak naar huis willen, lang moeten wachten. Zij weten vooraf niet hoe laat de afspraak klaar is, dus kunnen pas een taxi bestellen als ze alweer buiten staan. Met een boekingstijd van een uur duurt het dan vaak even voor de taxi er is. Door het plaatsen van taxizuilen -een zuil waar de reiziger direct een rit in de centrale boekt- hebben we de wachttijden aanzienlijk verkort. Bovendien kunnen reizigers precies zien hoe laat de taxi komt op het scherm. Voor de implementatie van het nieuwe schooljaar hebben we uniforme afspraken gemaakt voor een effectieve uitvoering. Alle gemeenten werken goed samen en streven allen naar vooruitgang in het systeem.

Andere stakeholders

Naast de reizigers , de gemeenten, vervoerscentrale en vervoerders hebben we te maken met de scholen waar we kinderen naar toe vervoeren, maar ook met reizigersplatforms en klankbordgroepen. We hebben recent een klankbordgroep leerlingenvervoer ingericht met ouders van kinderen uit het leerlingenvervoer. Zeker tijdens de coronacrisis is het heel fijn om hen aan boord te hebben.

Aan de samenwerking met scholen besteden we veel aandacht. We kijken naar de praktische kant in het vervoer, goede communicatie en hoe om te gaan met problemen. Daarnaast kijken we samen naar mogelijkheden voor het stimuleren van de zelfredzaamheid van leerlingen. De scholen die wij spreken geven aan dat veel leerlingen met wat hulp goed in staat zijn met het ov te reizen. Dit zijn onderdelen waarmee samen met scholen échte winst te behalen is.

Doorontwikkeling RegioRijder

Daarnaast houd ik me bezig met de doorontwikkeling van RegioRijder. We werken aan het invoegen van dagbestedingsvervoer. Inmiddels ronden we een pilot af in dit verband en kijken we naar mogelijkheden op grotere schaal, maar ook op langere termijn. We zijn ook bezig een onafhankelijk Managementrapportagesysteem vanuit het RCT op te zetten. Hiermee houden we als opdrachtgever zelf de regie op de beoordeling van het vervoersysteem. Daarnaast kunnen we met deze gegevens verder vooruit kijken en een beeld schetsen van het doelgroepenvervoer in onze regio over vijf jaar.”

Voor meer informatie over contractmanagement en Regiorijder kunt u contact opnemen met Ronald Derks: r.derks@forseti.nl of 06-53258452.

Terug naar overzicht
Gerelateerd

‘Die ondersteuning, dat is precies waar we voor zijn!’

Forseti werkt al een aantal jaar voor RegioRijder. Wat begon met een advies over het opzetten van ee...

Gerelateerd

De week van Ronald

Ronald is senior adviseur contractbeheer. Sinds een paar maanden besteedt hij een groot deel van zij...

scroll