Actualiteitenseminar leerlingenvervoer 2024
menu
Case

‘Die ondersteuning, dat is precies waar we voor zijn!’

9 september 2020
Ronald Derks
Senior adviseur contractbeheer

Forseti werkt al een aantal jaar voor RegioRijder. Wat begon met een advies over het opzetten van een regionaal contractmanagement team, is uitgegroeid tot een langdurige samenwerking. Netwerkregisseur Marieke Wassenaar vertelt hierover.

RegioRijder verzorgt het doelgroepenvervoer in de acht gemeenten van Regio Kennemerland, waaronder Haarlem en Haarlemmermeer. In totaal vervoert RegioRijder ruim 1250 leerlingen in het leerlingenvervoer en zo’n 7000 gebruikers in het Wmo-vervoer. Het regionaal contractmanagement team (RCT) is de opdrachtgever aan RegioRijder namens de gemeenten. 

Hoge ambities

“Sinds januari ben ik aan boord als netwerkregisseur doelgroepenvervoer en stuur ik het RCT aan. Ik ben eerste aanspreekpunt voor de gemeentebestuurders, ambtelijk verantwoordelijken, gebruikersorganisaties en belangengroepen.

De vorm van het RCT vind ik heel goed bedacht. De rollen en verantwoordelijkheidsstructuur die destijds bedacht zijn, blijken gewoon heel goed te werken. Met z’n vieren vormen we het RCT.  Ik kan wel zeggen dat dit het meeste Leane team is waar ik tot nu toe in heb gewerkt.”

Grasveldjes en heggen

“Bij elke van de acht gemeenten waar we voor werken, is één persoon verantwoordelijk voor vraagafhankelijk en/of groepsvervoer. Diegene wordt ondersteund door het RCT, waar de sturing op en kennis van de contracten zit. 

We horen van de deelnemenden gemeenten terug dat zij heel blij zijn met het het RCT. Dat we doorpakken, zeker nu het in coronatijd zo dynamisch is, waarderen ze dat. Ik denk dat dat onder andere komt doordat we een duidelijke taakverdeling hebben. We bespreken ook veel met elkaar welke taak bij wie hoort te liggen. Zo zorgen we dat iedereen als het ware op zijn eigen ‘grasveldje’ blijft, maar ook bereid is over de heg te kijken wat daar gebeurt. 

Iedereen blijft in zijn rol, maar we kunnen elkaar natuurlijk wel helpen als dat nodig is. We kennen elkaars kwaliteiten en valkuilen, hebben een open cultuur en alles is bespreekbaar. Zo zie je echt dat de som der delen meer is dan het geheel.”

Geen hiërarchie maar één team

“Het succes van dit team hangt echt af van de mensen. Iedereen is gespecialiseerd in zijn eigen stuk, en wil meedenken met de ander. In deze samenstelling krijgen we ontzettend veel voor elkaar. Het team bestaat uit een ondersteuner/communicatieadviseur en een controller die veel ervaring hebben binnen gemeenten. Daarnaast is vanuit Forseti contractbeheerder Ronald betrokken, en ik brei de bestuurlijke en ambtelijke gedeeltes aan elkaar en hou het geheel samen. Het voelt niet als een hiërarchie, maar als een team. We hebben het druk, maar doordat je weet dat ieder zijn taken doet, is er toch rust. 

RegioRijder werkt met een regiecentrale die verschillende vervoerders aanstuurt. Met die regiecentrale werken we nauw samen. Dat betekent niet dat er nooit discussie is. Contractpartners proberen toch altijd ruimte te vinden in contracten, soms zelfs zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Af en toe is er een stevige discussie nodig. Die voeren Ronald en ik dan ook vaak samen. Zo kunnen we iets meer druk zetten en de nuance zoeken. Samen komen we dan tot creatieve oplossingen.”

Luxepositie 

“Het eigenaarschap in het doelgroepenvervoer is een lastig dingetje. Voor veel beleidsmedewerkers is het een bijzaak, een taak die ze ‘erbij doen’. Dat eigenaarschap heeft het RCT wel. We zitten in de luxepositie dat we met een klein team de uitvoering kunnen sturen en tegelijkertijd het opdrachtgeversschap ondersteunen.

Gemeenten moeten hun rol als opdrachtgever serieus oppakken en voldoende controle op de contracten houden. Dat gebeurt soms te weinig. Dat is geen onwil, er zijn gewoon te veel contracten te beheren. En als er niet duidelijk gemonitord wordt, is goede controle niet mogelijk. 

De lange termijn

“Een van de dingen waar ik over nadenk is: hoe zorgen we voor de lange termijn terwijl we midden in de uitvoer zitten? Dat kunnen we leren van andere gemeenten die op deze manier werken. Een partij als Forseti is bij verschillende van dit soort projecten betrokken, ze hebben dus veel kennis in huis en daar maken we graag gebruik van. 

De komende tijd gaan we ons weer meer op de lange termijn richten. Er zijn een aantal thema’s waar ik aan wil werken, zoals het onderzoeken van mogelijkheden om dagbestedingsvervoer toe te voegen en de elektrificatie van het wagenpark. Het is zaak dit soort thema’s en de grote lijn niet uit het oog te verliezen terwijl we volop in de uitvoering zitten. Daarnaast zijn  we  bezig  met de evaluatie van het gehele vervoersysteem. We zien verbetermogelijkheden in het huidige systeem en denken ook innovatie te kunnen toepassen. 

We komen uit een bewogen periode. Corona dwong ons volop in de operationele stand. Het was hectisch, maar we hebben iedereen goed kunnen helpen. Het mooiste compliment hoorde ik laatst van een collega van een van de deelnemende gemeenten: ‘Zonder het RCT weet ik echt niet hoe ik de corona periode door was gekomen.’ Die ondersteuning, dat is precies waar we voor zijn!”

Terug naar overzicht
Gerelateerd

‘Het is heerlijk om een expert in huis te hebben’

Zorginstelling Ons Tweede Thuis wilde het doelgroepenvervoer verder professionaliseren. Twee jaar ge...

Gerelateerd

Contractmanager Ronald Derks over zijn rol bij RegioRijder

Voor vervoersysteem RegioRijder vervult onze adviseur Ronald Derks de functie van contractmanager. E...

scroll