Vacatures
menu

Zelfstandig reizen met de Voor Elkaar Pas: de ervaringen van Quinten

12 januari 2023
Erika Damen
Consulente doelgroepenvervoer

Voor sommige leerlingen is het niet vanzelfsprekend om zelfstandig te reizen naar school of andere activiteiten. In het speciaal onderwijs bijvoorbeeld worden veel leerlingen met de taxi of auto naar school gebracht. De drempel om zelfstandig te reizen met het openbaar vervoer of fiets is daardoor vaak hoog. Hoe fijn is het dan als die drempel deels weggehaald kan worden?

In dit artikel deel ik de ervaringen van Quinten, een 16-jarige leerling die naar het speciaal onderwijs in Breda gaat. Quinten reist voornamelijk met de fiets of met taxi’s, maar sinds hij in het bezit is van de Voor Elkaar Pas kan hij ook zelfstandig reizen met het openbaar vervoer.

De Voor Elkaar Pas  

De Voor Elkaar Pas is een ov-chipkaart voor leerlingen die zelfstandig willen (leren) reizen. De gemeente betaalt de passen met daarop een busabonnement voor een afgesproken regio. Dit is vooral handig voor leerlingen die recht hebben op een vergoeding vanuit de gemeente voor vervoer. Door de pas te gebruiken, hoef je niet zelf op te laden en stimuleert het leerlingen om zelfstandig te reizen. 

Deze pas wordt tijdens de pilot waar Quinten aan deelneemt aangeboden naast zijn toekenning voor aangepast vervoer. Op deze manier kan de leerling op eigen tempo stapsgewijs zelfstandig leren reizen.

Bijna een jaar zelfstandig

Voor Quinten was het niet vanzelfsprekend om zelfstandig te reizen. Hij had angst voor het staan op een perron, want wat moest hij doen als er iets mis zou gaan? Bovendien vond hij het heel eng om mensen om hulp te vragen. 

Door de Voor Elkaar Pas werd Quinten enthousiast over zelfstandig reizen met het openbaar vervoer. In het begin ging hij samen met een vriendin en na verloop van tijd ging hij steeds vaker alleen op pad.

Bijna een jaar later reist Quinten zonder problemen zelfstandig met het openbaar vervoer. Hij reist naar school met taxivervoer, maar naar zijn stage in Haaren wisselt hij fiets en bus af. Ook in zijn vrije tijd gebruikt hij de Voor Elkaar Pas.

Acht uur in de bus

Tony, de vader van Quinten, vertelt over de meest bijzondere reis tot nu toe: “De beste vriend van Quinten woont in Bergen op Zoom. Op zich niet zo ver weg, maar met het openbaar vervoer een flinke reis. Ik had aangeboden om hem op te halen, zodat hij alleen heen met de bus hoefde. Maar Quinten stond erop om heen en terug met de bus te reizen. In totaal werd het een reis van bijna acht uur.

Het is mooi om te zien dat Quinten nu makkelijker kan afspreken. Hij fietst graag, maar bij grotere afstanden of met slecht weer kan hij nu ook kiezen voor het openbaar vervoer.”

Duidelijke afspraken

Tony vervolgt dat ze wel duidelijke afspraken met Quinten gemaakt hebben: “Hij laat altijd weten of hij de aansluiting haalt en hoe laat we hem kunnen verwachten. Soms mist hij een aansluiting. Dan blijft hij rustig en gaat even iets te eten of te drinken halen. Wat dat betreft is hij zelfstandig aan het worden. 

Ik vertrouw erop dat het altijd goed komt. Bij zijn moeder moet dat vertrouwen nog groeien. Soms krijgt hij ineens zin om op pad te gaan en dan is hij er vandoor. Het is dan niet even een ommetje, maar een hele reis. We krijgen er steeds meer vertrouwen in dat hij zichzelf weet te redden.” 

Samengevat: Quinten is erg enthousiast over de Voor Elkaar Pas. Hij vindt het fantastisch dat hij nu zelfstandig kan reizen.

Rol Forseti

Forseti speelt een belangrijke rol in de pilot met de Voor Elkaar Pas van Arriva. Voordat de leerlingen, zoals Quinten, konden starten hebben we informatieavonden georganiseerd voor ouders en werden er persoonlijke gesprekken gevoerd. Na het starten van de pilot spreek ik leerling en ouders meerdere keren per jaar om te evalueren hoe het gaat met het zelfstandig reizen. Deze pilot is zo’n prachtig initiatief, het geeft de leerling en ouders vertrouwen in henzelf of hun kinderen. 

Terug naar overzicht
Gerelateerd

Zelfredzaamheid stimuleren met de Voor Elkaar Pas

Zelf naar school reizen is voor sommige leerlingen helemaal niet vanzelfsprekend. In het speciaal on...

Gerelateerd

Reizen met openbaar vervoer zonder te veel prikkels

Openbaar vervoer kan een uitdaging zijn voor verschillende doelgroepen. Het (O)V-Reizen spel werd on...

scroll