Vacatures
menu

Zelfredzaamheid: De weg naar zelfstandig reizen voor onze leerlingen

30 januari 2024
Erika Damen
Consulente doelgroepenvervoer

In een wereld waar zelfredzaamheid en mobiliteit essentieel zijn voor persoonlijke ontwikkeling, zet Forseti met een vernieuwend traject een stap vooruit. In deze blog deelt Erika Damen, onze consulent leerlingenvervoer, haar ervaringen met het begeleiden van leerlingen naar zelfstandig reizen. 

Als consulent leerlingenvervoer bij Forseti zie ik dagelijks het belang van zelfstandigheid voor jongeren. Onze trajecten waarbij we leerlingen begeleiden om zelfstandig te leren reizen, overstijgt gewoon vervoer. Deze ervaring bouwt aan hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen.

Een Revolutie in Leerlingenvervoer

Wij verzorgen meestal het vervoer van leerlingen naar school. Nu leren we leerlingen dat er meer is, dat ze zelfstandig kunnen reizen met het openbaar vervoer, een belangrijke stap in hun ontwikkeling.

De aftrap van deze trajecten was hoopgevend. Elke leerling pakt het anders aan. Sommigen zetten kleine, voorzichtige stappen, anderen maken al grote sprongen. Elk kind volgt zijn eigen unieke pad.

Elke leerling ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Terwijl de een nog twijfelt, reist een ander al zelfstandig met het OV. Deze successen benadrukken de unieke kracht en het potentieel van ieder kind.

Wil je meer weten over hoe zelfredzaamheid een cruciale rol speelt in het leerlingenvervoer?

Ontdek de veelzijdige benaderingen en inspirerende succesverhalen tijdens het actualiteitenseminar van Forseti in 2024. Schrijf je nu in en duik dieper in dit belangrijke thema.

Klik hier om je aan te melden voor het Actualiteitenseminar Leerlingenvervoer 2024.

Ouderlijke Trots en Verwondering

Ouders reageren enthousiast en trots. “Hij wil absoluut niet meer in de taxi,” vertelt een ouder. “Niet verwacht dat hij dit nu al kon,” zegt een ander vol verbazing. Deze verhalen van ouders, zoals “Krijg nu Tikkies van hem, omdat hij weer bij de McDonald’s zit,” of “Op dinsdag reist hij al de gehele dag met OV en dit gaan wij zeker uitbreiden,” laten de impact van deze trajecten  zien. Zelfs uitdagingen, zoals “Naar school lukt nog niet, maar naar oma toe gaat steeds beter,” tonen aan dat elke stap vooruit telt.

Lange Termijn Impact

Deze trajecten draaien niet alleen om het leren van reizen. Het bouwt aan zelfvertrouwen, verantwoordelijkheidsgevoel en onafhankelijkheid. Elke nieuwe ervaring, van een ritje naar McDonald’s tot een dag zelfstandig met het OV, vergroot hun zelfvertrouwen. “De horizon wordt letterlijk voor deze leerlingen verbreed. Dit gun ik elk kind!” zo vat ik de essentie van deze trajecten  samen.

Als consulent leerlingenvervoer ben ik enorm trots op de stappen die deze leerlingen zetten. Hun vooruitgang is inspirerend. Het herinnert ons eraan dat onderwijs en ontwikkeling voorbij de klaslokalen reiken. Deze trajecten bewijzen dat met de juiste begeleiding en vertrouwen in hun capaciteiten, leerlingen geweldige resultaten kunnen boeken. Ik ben vereerd deel uit te maken van hun reis naar zelfstandigheid.

Geïnspireerd door de stappen die onze leerlingen zetten naar zelfredzaamheid? Er valt nog veel meer te ontdekken en te leren.

Sluit je aan bij het Actualiteitenseminar Leerlingenvervoer 2024 van Forseti voor een diepgaande verkenning van dit thema en andere actuele onderwerpen in het leerlingenvervoer.

Meld je hier aan en wees deel van de verandering.

Terug naar overzicht
Gerelateerd

Zelfredzaamheid bevorderen in Gemeente Dongen

In 2021 hebben we voor de gemeente Dongen een eerste pilot opgezet met de Voor Elkaar Pas van Arriva...

Gerelateerd

Zelfredzaamheid stimuleren met de Voor Elkaar Pas

Zelf naar school reizen is voor sommige leerlingen helemaal niet vanzelfsprekend. In het speciaal on...

scroll