Actualiteitenseminar
menu

ViaVé en de samenredzame verordening leerlingenvervoer

15 oktober 2024
Carlo Bot
Senior adviseur contractbeheer

Gemeenten werken steeds efficiënter aan jeugdwet-, leerlingen- en Wmo-vervoer. ViaVé gaat aan de slag met de voorbereidingen voor de nieuwe samenredzame verordening, met als doel kosten te besparen door oneigenlijk gebruik terug te dringen, korte ritten anders te regelen en nieuwe aanmeldingen beter te beheersen. We onderzoeken ook het gebruik van openbaar vervoer.

In dit artikel vertelt Carlo meer over onze aanpak en de volgende stappen.

Wat is samenredzaamheid?

Samenredzaamheid is een innovatieve benadering van vervoer waarbij de nadruk ligt op het vergroten van de zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van inwoners. In plaats van het organiseren van apart vervoer voor elke situatie, kijken we hoe inwoners gebruik kunnen maken van bestaande (voorliggende) voorzieningen en openbaar vervoer. Dit betekent dat we meer inzetten op zelfredzaamheid en minder afhankelijk zijn van speciaal georganiseerd vervoer. 

Over ViaVé

ViaVé is een samenwerkingsverband van gemeenten dat zich richt op het optimaliseren van gemeentelijke vervoersoplossingen. Met jarenlange ervaring in het beheren en verbeteren van zowel jeugdwet-, leerlingen- als Wmo-vervoer, streeft ViaVé naar efficiënte, kosteneffectieve en duurzame oplossingen. Door kennis en middelen te bundelen, helpen we gemeenten hun vervoer slimmer te organiseren en de zelfredzaamheid van hun inwoners te vergroten. Met de invoering van de samenredzame verordening zet ViaVé wederom een stap vooruit in het bieden en borgen van hoogwaardige en betaalbare vervoersdiensten.

Integrale aanpak

Bij ViaVé werken we nauw samen met collega’s met verschillende expertises als projectbureau voor het contractmanagement van het doelgroepenvervoer. Joanita, projectmanager bij ViaVé, is de schakel tussen bestuurder, beleidsadviseur en de operatie van het projectbureau. Carlo, onze contractmanager, zorgt ervoor dat de contracten goed worden beheerd en nageleefd en signaleert optimalisatiekansen voor doorontwikkeling van beleid. Daarnaast heeft Wytze, die verantwoordelijk is voor beleidsontwikkeling, een belangrijke rol gespeeld door de regio warm te maken voor een transitie in beleid naar het gedachtengoed van de Samenredzame verordening. Door deze integrale aanpak benutten we de expertise van verschillende collega’s om de kwaliteit van het vervoer te verbeteren en kosten te besparen.

Besparingen op Wmo-vervoer

De afgelopen jaren hebben we aanzienlijke kostenbesparingen gerealiseerd op het Wmo-vervoer. De kosten per gemeente zijn gemiddeld met 20% gedaald, terwijl de kwaliteit van het vervoer voor de mensen die het echt nodig hebben is verbeterd. Dit succes is te danken aan een aantal gerichte maatregelen:

  1. Oneigenlijk gebruik verminderen: Door goed te analyseren waarvoor het vervoer echt bedoeld is, hebben we kunnen voorkomen dat ritten worden uitgevoerd die niet binnen de regeling vallen.
  2. Korte ritten door voorliggende voorzieningen: Momenteel richten we ons op de korte ritten door middel van een OV-scan. Door alle Wmo-ritten tegen het OV-netwerk te leggen, kunnen we bepalen welke ritten anders uitgevoerd kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld via het openbaar vervoer, vrijwilligersvervoer of door het gebruik van een scootmobiel voor ritten tot 2,5 km.
  3. Dubbele indicaties vermijden: Door zorgvuldig te controleren, voorkomen we dat pashouders dubbele indicaties ( voorin en individueel vervoer als voorbeeld) hebben waardoor het vervoer duurder wordt en het voor de vervoerder lastiger is om het tijdig uit te voeren
  4. Beheersen van nieuwe aanmeldingen: Via trainingen, workshops en bewustwording zorgen we ervoor dat nieuwe pashouders alleen worden geïndiceerd als dit echt noodzakelijk is.

De laatste stap die we nu gaan zetten, is de OV-scan voor Wmo-vervoer. Hiermee onderzoeken we welke ritten momenteel onder Wmo-vervoer vallen, maar in feite met het reguliere openbaar vervoer zouden kunnen worden uitgevoerd. De eerste resultaten van deze scan zijn veelbelovend en suggereren dat er nog meer mogelijkheden zijn voor kostenbesparing en efficiëntieverbetering.

Toekomstige focus op leerlingenvervoer

Naast het Wmo-vervoer gaat de aandacht de komende jaren ook uit naar het leerlingenvervoer. Het tekort aan chauffeurs is een groeiend probleem, en gemeenten erkennen dat zij hier ook een rol in spelen. Het is duidelijk dat er gezamenlijke inspanningen nodig zijn om deze uitdaging aan te pakken.

Een belangrijke eerste stap was het lobbyen voor de invoering van de samenredzame verordening in leerlingenvervoer. Sinds september zijn alle zeven gemeenten gaan samenwerken om de uitgangspunten vast te stellen voor deze nieuwe verordening.

Samenwerken voor een betere toekomst

De invoering van de samenredzame verordening wordt een belangrijke stap in onze gezamenlijke inspanningen om vervoer binnen gemeenten efficiënter en duurzamer te maken. Door nauwe samenwerking tussen de gemeenten kunnen we niet alleen kosten besparen, maar ook de kwaliteit van het vervoer verbeteren. Dit komt ten goede aan de inwoners die afhankelijk zijn van het vervoer.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Met de invoering van de samenredzame verordening staan we aan het begin van een nieuwe periode waarin we slimmer en bewuster omgaan met vervoer. In het komende jaar richten we ons op de implementatie, evaluatie en bijsturing van deze aanpak, waarbij ook gemeenten kijken naar hoe zij zelf de instroom in het vervoer kunnen verminderen. Als vervoerders hun capaciteitsproblemen oplossen en gemeenten de groei van het leerlingenvervoer weten te beperken, kunnen we de toekomst van het leerlingenvervoer beter waarborgen. Via deze blog houd ik je op de hoogte van alle ontwikkelingen en resultaten.

Is dit interessant voor de gemeente waar jij werkzaam bent? Laat het me weten via c.bot@forseti.nl. Samen kunnen we werken aan een efficiënter, duurzamer en beter georganiseerd vervoerssysteem.

Terug naar overzicht
Gerelateerd

Wat is samenredzaamheid? Een nieuwe kijk op leerlingenvervoer

In het sociale domein, met name bij de ontwikkeling van beleid, wordt duidelijk dat het huidige leer...

Gerelateerd

Samenredzaam in mobiliteit

Bij Forseti zetten we ons in om duurzame en zelfstandige mobiliteitsoplossingen te ontwikkelen voor ...

scroll