Vacatures
menu
Actueel

Over aansturingsmodellen: Model met aparte ritaanname

17 november 2021
Redactie
Forseti

Binnen het doelgroepenvervoer zijn er verschillende manieren waarop je taken en rollen kunt verdelen. Eerder schreven we een artikel over de vier verschillende aansturingsmodellen. In dit artikel gaan we dieper in op het zogenaamde model met een aparte ritaanname oftewel het call-center model zoals we dit ook wel vaker noemen.

Vaak wordt dit model onterecht een regiemodel genoemd. De vervoerder is in dit model namelijk volledig zelf verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van het vervoer. Enkel het aannemen van de ritten via de telefoon of een digitaal boekingsplatform is apart belegd bij een andere partij. Het model geeft daarmee niet de flexibiliteit en ruimte voor eigen regie zoals bij het regiemodel waar ook de planning en aansturing van de voertuigen de taak is van de regiecentrale.

Een flexibel all-in contract

De kracht van het model met een aparte ritaanname is dat het de positieve eigenschappen van een all-in contract combineert met de mogelijkheid om wel met meerdere percelen, dus meerdere vervoerders te werken. 

Deze contracteringsvorm wordt vaak toegepast bij vraagafhankelijk vervoer, zoals het Wmo-vervoer, waarvoor veel losse boekingen nodig zijn. Voor vervoer dat uitgevoerd wordt in vaste routes zoals leerlingenvervoer en vervoer naar dagbesteding heeft dit model geen meerwaarde.

Ook heeft het model vooral meerwaarde in regio’s met een groot vervoersvolume omdat het dan de mogelijkheid biedt dit in meerdere percelen over meerdere vervoerders te verspreiden. In de praktijk zie je vaak dat verschillende vervoerders verantwoordelijk zijn voor een eigen deel van de regio. 

Lastig te combineren

Uitdaging in het model is vaak wel om zoveel mogelijk combinaties tussen ritten mogelijk te houden. Die knip je namelijk door als je een gebied verdeelt in meerdere percelen met verschillende vervoerders die allemaal hun eigen vervoer plannen. 

Combinaties herstellen kan bijvoorbeeld door vervoerders mogelijkheden te geven om ritten uit te wisselen als er door een andere vervoerder een betere combinatie mogelijk is.

Kansen voor het model met aparte ritaanname

Interessant aan het model met een aparte ritaanname is dat je ook beschikt over een uitvoerder die alle ritten aanneemt zonder belangen in de uitvoering. Dit biedt mogelijkheden om bijvoorbeeld ook reserveringen voor vrijwilligersvervoer of deelmobiliteit mee te nemen in het advies naar de reiziger. 

Op termijn met de ontwikkeling van Mobility as a Service zou de ritaanname zelf ook ondergebracht kunnen worden bij MaaS dienstverleners. Die ontwikkeling biedt dus ook kansen voor dit model.   

Benieuwd of het model met aparte ritaanname iets voor jouw gemeente is? Neem dan contact op.

Terug naar overzicht
Gerelateerd

Over aansturingsmodellen: Het all-in contract

Binnen het doelgroepenvervoer zijn er verschillende manieren waarop je taken en rollen kunt verdelen...

Gerelateerd

Welk aansturingsmodel past het best bij jouw visie en ambitie?

Binnen het doelgroepenvervoer zijn er verschillende manieren waarop je kunt werken. We delen regelma...

scroll