Vacatures
menu

Nieuwe routes voor leerlingenvervoer: Jan van der Zwan deelt breinwijsheden

13 februari 2024
Redactie
Forseti

Een van de sprekers tijdens het Actualiteitenseminar leerlingenvervoer is Jan van der Zwan, ontwikkelingspsycholoog met een grote interesse in de breinwetenschap.

“De problemen met leerlingenvervoer stapelen zich op. Er is een tekort aan chauffeurs, waardoor de kinderen te lang in de bus zitten, niet worden opgehaald of steeds met voor hen onbekende chauffeurs te maken hebben. Een groot probleem, want deze doelgroep verdient juist maximale zorg. Nu krijgen ze alleen maar meer uitdagingen voor hun kiezen. Ze raken nog meer in een sociaal isolement doordat ze minder tijd hebben om te spelen, hebben last van de soms intense geluiden van hun reisgenootjes of raken in de stress doordat ze niet weten waar ze aan toe zijn.”

Hoe om te gaan met neurodivergente kinderen?

“In de sessie geef ik inzicht in de werking van het brein van deze zogeheten neurodivergente kinderen en hoe wij daar als begeleider mee om kunnen gaan. Hoe helpen we hen bijvoorbeeld om hun emoties onder controle te houden tijdens de rit naar school? Voorafgaand een foto van de chauffeur van dienst laten zien, kan bijvoorbeeld al helpend zijn. Ook wil ik de mogelijkheden van zelfsturing belichten. Ik maak graag de vergelijking met een kind dat een been in het gips heeft. Die ondersteuning van het gips is in eerste instantie nodig, maar op een gegeven moment moet het gips eraf en moet het kind zoveel mogelijk zelf de wijde wereld in kunnen lopen. Vanaf dan kunnen ze taken en dagelijkse handelingen zelfstandig oppakken. Maar zonder de juiste begeleiding vooraf gaat dat niet.”

“Ook de rol van de chauffeur is niet te onderschatten. Deze heeft soms wel acht kinderen tegelijk in de bus zitten. Als die allemaal druk zijn en geluid maken, dan kan dat gevolgen hebben voor de concentratie op de weg. Als de chauffeur de kinderen in zo´n situatie vanuit frustratie aanstuurt, komt dat de sfeer en rust in de bus niet ten goede. Inzicht in hoe het brein werkt, helpt hierbij wellicht.”

Een sessie met humor en een praktische bril

“De breinwetenschap is complex, maar ik probeer deze altijd zo eenvoudig en luchtig mogelijk te vertalen naar de praktijk. In de sessie staan betekenisvolle casussen, opdrachten om zelf te ervaren hoe het is om in een bepaalde situatie te zitten, en humor dan ook centraal. Het leerlingenvervoer voor neurodivergente kinderen is een serieus onderwerp, maar ik ben ervan overtuigd dat we het meest bereiken door hier tegelijkertijd met een praktische bril en een lach naar te kijken.”

Benieuwd naar het verhaal van Jan van der Zwan en de andere sprekers? Bezoek het Actualiteitenseminar op 7 maart 2024 in De Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch. Kijk hier voor meer informatie of meld je direct aan.

Terug naar overzicht
scroll