Actualiteitenseminar
menu
Dít is publieke mobiliteit

Iedereen is welkom: toegankelijk openbaar vervoer voor iedereen

22 oktober 2024
Sjors Bes
Junior adviseur

In de provincies Groningen en Drenthe streeft het OV-bureau naar toegankelijk openbaar vervoer voor iedereen, inclusief mensen met een smalle beurs. ‘Iedereen is welkom’ is een ov-product dat specifiek gericht is op mensen met een laag inkomen. Het project moet deze doelgroep de mogelijkheid gaan bieden om gratis gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Dit helpt om de drempel van reiskosten te verlagen, vooral in de uitgestrekte gebieden van Groningen en Drenthe, waar de afstanden vaak groot zijn. “Als je weinig te besteden hebt, kunnen de kosten van vervoer een flinke belemmering vormen om bijvoorbeeld naar een supermarkt of een afspraak te gaan,” legt Sjors uit. Uit een recent rapport van het KiM blijkt dat 20% van de inwoners van Nederland soms één of meerdere activiteiten laat vallen vanwege betaalbaarheidsproblemen.

Samenwerking met gemeenten

Het OV-bureau Groningen Drenthe, dat het openbaar vervoer in de provincies Groningen en Drenthe regelt, schakelde Forseti en Mobycon in voor de ontwikkeling van het voorstel ‘Iedereen is welkom’. In enkele Groningse gemeenten was al een ov-product voor mensen met een smalle beurs. Door het in beide provincies overal uit te rollen zou mogelijk een nog beter en aantrekkelijker product voor deze doelgroep kunnen worden ontwikkeld. 

Sjors was vanuit Forseti betrokken bij het project, met een focus op onderzoek en het verzamelen van lessen uit andere regio’s. Veronique en Otto werkten vanuit Mobycon mee, waarbij Otto de rol van projectleider vervulde en Veronique verantwoordelijk was voor het contact met de verschillende gemeenten. “Het was belangrijk om de gemeenten bij het project te betrekken, omdat zij niet alleen de mensen met een smalle beurs vertegenwoordigen, maar ook degenen zijn die zo’n regeling uiteindelijk in gang moeten zetten,” aldus Sjors.

Lessen uit andere regio’s

Tijdens de ontwikkeling van het voorstel werd ook gekeken naar succesvolle initiatieven in andere regio’s van Nederland. “We hebben inspiratie opgedaan bij projecten in onder andere Utrecht en Nijmegen, waar vergelijkbare regelingen bestaan voor ouderen of mensen met een laag inkomen,” vertelt Sjors. Deze kennis hielp bij het vormgeven van de ‘Iedereen is welkom’-pas en het betrekken van de gemeenten in Groningen en Drenthe bij de implementatie.

Obstakels wegnemen

Een belangrijk doel van het ‘Iedereen is welkom’-project is het verminderen van mobiliteitsarmoede. “In deze provincies moet je vaak grotere afstanden afleggen om bijvoorbeeld boodschappen te doen of naar je werk te gaan. Voor mensen met een smalle beurs kunnen de kosten van openbaar vervoer een groot obstakel zijn,” legt Sjors uit. Door het gratis reizen aan te bieden, wordt een belangrijke barrière voor deze doelgroep weggenomen. Uit ervaring in andere regio’s of gemeenten blijkt dat mensen door zo’n regeling weer beter kunnen participeren en uit hun isolement komen. 

Toekomstige stappen

De volgende stap in het project is het voeren van verdere gesprekken met gemeenten en het verkennen van mogelijkheden voor financiering, naast het maken van afspraken met de vervoerders. “Als alles goed verloopt kan het product volgend jaar in gebruik worden genomen. De vervoerders moeten uiteraard ook betaald worden voor de reizen die met deze passen worden gemaakt, dus daar worden de komende tijd afspraken over gemaakt,” aldus Sjors. 

‘Iedereen is welkom’ heeft de potentie om een grote impact te maken in de provincies Groningen en Drenthe. Door vervoer toegankelijker te maken voor mensen met een laag inkomen, draagt dit initiatief bij aan een inclusievere samenleving.

Terug naar overzicht
Gerelateerd

Barneveld vervoert flexibel en inclusief met AutoMaatje

Even boodschappen doen of een partner in het verzorgingstehuis bezoeken is niet voor iedereen vanzel...

Gerelateerd

Flexibel en op maat: Arriva Vlinder

In landelijke gebieden is het vanwege lage reizigersaantallen lastig om rendabele openbaarvervoeropt...

scroll