Bekijk onze vacatures

‘Uiteindelijk wil je dat iedereen op een goede manier mobiel kan zijn’

17 mei 2022
Redactie
Forseti

Jeroen van Neer werkt via Forseti als beleidsadviseur Wmo bij de gemeente Zevenaar. Het is zijn doel slimmer om te gaan met vervoer en optimaal gebruik te maken van bestaande middelen.

En misschien nog wel belangrijker: dat iedereen op een goede manier mobiel kan zijn. Daar willen we meer over weten.

 

 

Van aangepast naar regulier vervoer

Op dit moment is het zo geregeld dat iemand met een beperking gebruik kan maken van aangepast vervoer. Als het aan Jeroen ligt zijn mensen met een beperking in de toekomst veel minder afhankelijk van de overheid:

“Door slim te kijken naar mogelijkheden verminderen we de beperkingen. Een concreet voorbeeld is om de hoogte van een perron af te stemmen op de ingang van een trein waardoor het ook voor rolstoelers mogelijk wordt om zelfstandig te reizen. Hetzelfde geldt voor een bushalte. Door dit soort infrastructurele aanpassingen wordt het vervoer inclusiever.”

Verslimmen van vervoersoplossingen

Bij de gemeente Zevenaar schrijft Jeroen aan een businesscase om het vervoer in de gemeente anders te organiseren: “Het vervoer kan slimmer door vervoersoplossingen te integreren. We zijn vergevorderd en gaan de komende maanden concrete stappen zetten. Dat doen we niet alleen, maar met lokale partners. Zo kijken we bijvoorbeeld naar mogelijkheden om deelmobiliteit op te zetten met een vrijwilligerssysteem. Denk aan een initiatief als AutoMaatje bijvoorbeeld.

Het doel is dat iedereen van a naar b kan komen. Daarbij zou je eigenlijk van de indicatie af willen, zodat iedereen zo gelijkwaardig mogelijk kan reizen. Het is natuurlijk een illusie dat iedereen uit geïndiceerd vervoer gaat, er zal altijd een klein groepje over blijven. Uiteindelijk is het de bedoeling om een draaiboek of blauwdruk te maken dat ook in andere gemeenten uit te rollen is.”

Waar is echt behoefte aan?

Jeroen gaat graag op pad door de gemeente om het vervoer te ervaren en letterlijk tegen zaken aan te lopen die beperken. “We doen echt al veel dingen goed, maar af en toe vergeten we te kijken naar de omgeving. Het is bijvoorbeeld heel goed dat een bushalte aangepast is voor mensen met een beperking. Het is alleen wel jammer dat de rolstoeler geholpen moet worden om de stoep op te komen. We moeten ons blijven afvragen waar echt behoefte aan is. 

De overheid kan niet alles oplossen. Samen met de doelgroep, omwonenden en de sociale middenstand kunnen we zelf al veel zaken oppakken waarbij de overheid geen rol hoeft te spelen.”

Woordenboek over inclusief vervoer

Als je googlet op ‘Jeroen van Neer’  vind je verschillende publicaties over zijn inclusieve gedachte. Jeroen wordt goed gevonden binnen dit thema. “Om het thema beter te definiëren werk ik mee aan een vervolg op het  woordenboek Reizigerskenmerken  ter bevordering van  inclusief vervoer. Binnenkort hopen we opnieuw om op toer te gaan met het woordenboek om de verdere uitrol te bewerkstelligen en breder te introduceren.”

Terug naar overzicht
Gerelateerd

Een mooie RRReis: de implementatie van haltetaxi

Vrijwel alle vervoersautoriteiten puzzelen om de optimale mix te vinden van vast ov, met dienstregel...

Gerelateerd

Dit is hét moment om ov en doelgroepenvervoer te integreren

Nu we allemaal hopen dat we binnenkort terug kunnen keren naar een samenleving waar meer kan, moeten...

scroll