Bekijk onze vacatures
menu
14.03.2023
Actualiteitenseminar leerlingenvervoer 2023
14.03.2023

Actualiteitenseminar leerlingenvervoer 2023

Bedankt voor je aanwezigheid tijdens ons Actualiteitenseminar Leerlingenvervoer.

We kijken terug op een succesvolle, inspirerende en gezellige dag.
Hopelijk ben jij ook aan het denken gezet, heb je ideeën opgedaan en nieuwe contacten gelegd. We horen uiteraard heel graag hoe je het ervaren hebt.

Vanaf nu vindt je alle presentaties op onze website. Handig om nog eens na te lezen of te delen met collega’s.

De komende tijd blikken we uitgebreid terug op de interessante sessies en waardevolle gesprekken. Houd onze LinkedIn pagina en de nieuwsbrief in de gaten voor artikelen en de aftermovie.

Volg ons of schrijf je in om niets te missen.

p.s. We hebben al een datum geprikt voor het Actualiteitenseminar van volgend jaar.

planning

09.00-09.30 Inloop
09.30-09.45 Welkomstwoord en inleiding dag

Hij zou een boek kunnen schrijven over zijn leven, maar in het kort komt het erop neer dat hij van jongs af aan hard heeft gewerkt, veel heeft gezien en meegemaakt, trotse vader is van drie tamelijk goed gelukte kinderen (zijn eigen woorden) en hij er steeds meer achter komt dat alles draait om het tellen van je zegeningen. En daar volop van genieten. Durven doen waar je gelukkig van wordt. Bekend van zijn rol als David in Divorce en tevens de populairste trouwambtenaar van Nederland, maar ook als vader heeft hij persoonlijk ervaring met het leerlingenvervoer.

Dirk Zeelenberg is de dagvoorzitter. Hij neemt ons deze dag mee door de verschillende presentaties en leidt de paneldiscussie aan het einde van de dag.

09.45-10.15 Sessie 1: Ervaringen van ouders met het leerlingenvervoer Lobke Vlaming - Ouders & Onderwijs

Het leerlingenvervoer kan veel beter. Nu zijn ritten vaak veel te lang, wisselen chauffeurs te vaak en is de situatie in de bus soms zelfs onveilig. Met als gevolg dat de toch al kwetsbare leerlingen uitgeput op school aankomen. Dit zijn verontrustende conclusies uit een onderzoek van Ouders & Onderwijs onder meer dan 500 ouders van kinderen die er dagelijks mee te maken hebben.

Lobke Vlaming neemt je mee in de ervaringen van ouders met het leerlingenvervoer. Ook stelt ze een aantal structurele oplossingen voor om de situatie voor deze kinderen in de reis naar hun school te verbeteren.

Lees hier een blog die Lobke eerder schreef over dit onderwerp.

10.15-10.45 Sessie 2: De rol van VDVN binnen de actualiteiten van het leerlingenvervoer Marieke Wassenaar & Jeroen van Neer - Vereniging Doelgroepenvervoer Nederland

1 november is de VDVN, Vereniging voor Doelgroepenvervoer Nederland gelanceerd. Al meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten is al aangesloten om kennis te delen over de gemeentelijke vervoersvoorziening voor mensen die niet zelfstandig kunnen reizen.

Het doel is toekomstbestendig en goed doelgroepenvervoer dat betaalbaar, duurzaam, uitvoerbaar en toegankelijk is voor deze doelgroep.

10.45-11.15 Sessie 3: Dagelijks schakelen voor Regiovervoer Midden-Brabant Miggy Broer - Bureau Regiovervoer Midden-Brabant

‘Dagelijks schakelen voor Regiovervoer Midden-Brabant; interessante dynamiek van meerdere vervoersstromen samengebracht in één vervoerssysteem. Het is nooit vervelen voor Miggy Broer – relatiemanager voor Bureau Regiovervoer.

Bureau Regiovervoer Midden-Brabant behartigt de belangen van de aangesloten gemeenten bij het Regiovervoer. Vanuit die rol is het Bureau verantwoordelijk voor onder andere de inkoop van vervoer, opstellen en bewaken van de vervoersbegroting, communicatie, contractbeheer. Het Bureau schakelt namens de gemeenten met alle aangesloten partijen van het Regiovervoer; PZN, gemeenten, provincie, scholen, Reizigersbelang en andere aangesloten partijen uit de regio. Soms dagelijks, frequent en dan weer af en toe. Ook is er contact met andere regio’s, halen we kennis op vanuit het Rijk en schakelen we met VNG als het gaat om doelgroepenvervoer.

Miggy Broer is relatiemanager voor het Bureau. De linkingpins (gemeenteambtenaren) kunnen bij haar terecht voor vragen over vervoer, vervoersontwikkelingen, uitvoer van de projecten, afspraken richting de toegang, etc. Daarnaast is zij trekker van een aantal projecten voor de regio zoals onder andere instroom van Jeugd- en WMO routevervoer en de aanpak van efficiency maatregelen in het WMO-vervoer.

11.15-11.45 (Netwerk)pauze
11.45 - 12.30 Sessie 4: (O)V-Reizen Game Patricia Groenewegen & Terry Voorbij - Vitasys

Reizen met het openbaar vervoer kan een uitdaging zijn. Dan is het heel fijn als je het al eens kunt oefenen voordat je echt in de bus of trein stapt. Daarom is de (O)V-Reizen Game ontwikkeld. Een virtual reality game die je in diverse scenario’s stap voor stap de benodigde handelingen leert om te reizen met het ov. Denk aan het opladen van een OV-Chipkaart of het in- en uitchecken bij poortjes.

Met de virtuele ervaring van een ov-reis, groeit het vertrouwen om hier zelfstandig gebruik van te maken in de praktijk. Een mooi hulpmiddel om vrijheid en zelfredzaamheid te vergroten.

12.30-13.45 Netwerklunch

Gedurende de lunch is het mogelijk om de (O)V-Reizen Game zelf te ervaren.

13.45-14.30 Sessie 5: Meerjarige beschikking en kostenbewust indiceren Wytze Schouten - Forseti

De week van adviseur doelgroepenvervoer Wytze Schouten bij ForsetiWytze Schouten neemt je mee in de meerjarige beschikking: waarom beschikken gemeenten eigenlijk maar voor één jaar? Kan het ook anders? (spolier alert: ja, dat kan) Maar hoe pak je dat dan aan? Wat zijn de voor- en nadelen?

Daarnaast hebben we het over kostenbewust indiceren. Weet jij wat de werkelijke kosten zijn van het taxivervoer dat je toekent? Weet je het prijsverschil tussen ‘gewoon’ taxivervoer en individueel? En wat zijn volgens jou de mogelijkheden om binnen het leerlingenvervoer een beetje grip te houden op de kosten?

14.30-15.15 Paneldiscussie actualiteiten leerlingenvervoer Diverse

Met medewerking van o.a. Ouders & Onderwijs, Atax, VDVN, MEE op weg, Beheerbureau Regio Midden-Brabant en Joke de Haan.

15.15-15.30 Afronding van de dag
Meld je hier aan!
scroll