Draaiboek Leerlingenvervoer
Inkoop & Aanbesteding
01. 06. 2017

Wmo-vervoer Raalte: vervoer met keuzevrijheid en zonder aanbesteding

Forseti kreeg van de gemeente Raalte de opdracht bij de inkoop van het Wmo-vervoer te komen met een nieuwe methodiek waarbij de klant tevreden is en de kosten binnen budget blijven. De gemeente koos voor een “Open House”-systeem. Service Vervoer Raalte is een open systeem zonder aanbesteding, waarbij iedere vervoerder kan deelnemen. De reiziger heeft keuzevrijheid en de gemeente is tevreden.

Provincie Overijssel is per 1 januari 2017 gestopt met de uitvoering van Regiotaxi Salland.  Dit betekende dat de deelnemende gemeenten zelf het Wmo-vervoer voor haar deelnemers moest gaan organiseren. De wethouder van Raalte had een systeem voor ogen dat de keuzevrijheid van de klant bevordert en maatwerk mogelijk maakt. Zónder dat de kosten de pan uitrijzen. Op basis van deze wensen heeft Forseti een nieuw vervoersysteem voor de Wmo-geïndiceerden ontwikkeld en juridisch getoetst. Forseti heeft samen met de gemeente Raalte een beperkt Programma van Eisen opgesteld, waarin ook de vergoeding voor de vervoerders al is vastgesteld. Vervolgens heeft Forseti de gemeente procedureel ondersteund tot en met de afgifte van het deelnemerscertificaat aan de eerste vervoerder.

Open systeem

Bij Service Vervoer Raalte kan de klant uit een vastgesteld aanbod zelf z’n vervoerder kiezen. Het is een open systeem, wat betekent dat alle vervoerders mogen deelnemen (mits zij akkoord gaan met de vastgestelde voorwaarden). De reizigers kunnen zelf kiezen bij welke deelnemer zij hun rit boeken. Gedurende de gehele looptijd van het vervoersysteem hebben vervoerders de mogelijkheid om toe te treden (of uit te treden). Er is nu één vervoerder actief, maar het staat andere vervoerders vrij toe te treden als ze aan de voorwaarden voldoen. Het loopt goed en er zijn weinig tot geen klachten.

De gemeente Raalte is enthousiast over het Service Vervoer Raalte en de samenwerking van Forseti. Anne Denissen, inkoopadviseur gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte (DOWR): ‘De invoering van zo’n nieuw systeem is geen kwestie van copy & paste. Daar hadden we de ondersteuning van een specialist op het gebied van vervoer bij nodig.’

LEES MEER over de ervaringen van de gemeente Raalte.

 

Terug naar overzicht
scroll