Bekijk onze vacatures
De week van

De week van Esther

9 december 2021
Redactie
Forseti

Wat doen we bij Forseti zoal in een week? Deze keer kijken we mee met Esther Vaessen, adviseur doelgroepenvervoer. Van eerste mail tot haasten naar de kinderopvang.

In totaal werk ik voor drie opdrachtgevers, naast de interne activiteiten en kennisuitwisseling binnen het team van Forseti. Dat is heel dynamisch en soms ook complex waardoor ik mijn werkzaamheden goed moet afbakenen.

Spelregels bewaken

Nadat ik op maandag de kinderen heb weggebracht neem ik een kop koffie en start mijn werkweek. Ik werk vooral vanuit huis. Mijn partner werkt ook thuis dus we stemmen elke ochtend af wie er op ons kantoor werkt en wie aan de keukentafel. 

Ik check mijn mail en agenda om te zien wat er op de planning staat. Iedere maandag heb ik overleg met Jeske van de vervoersorganisatie in de regio Arnhem-Nijmegen (Avan). Met Jeske deel ik de functie van contractmanager. Wij hebben contact met vervoerders en gemeenten, dat gaat vooral over de hoofdlijnen en soms ook casuïstiek. We bewaken alle afspraken die binnen Avan gemaakt zijn. Zoals afspraken over de manier van invoeren in systemen door gemeenten, maar ook de afspraken uit de contracten met de vervoerders.

Het geheel zien

Gedurende de week werk ik ook voor 1stroom, de ambtelijke organisatie van de gemeenten Duiven en Westervoort. Daar ben ik meer op beleidsniveau betrokken bij doelgroepenvervoer, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling of implementatie van nieuw beleid. Het vervoer in deze gemeenten valt ook onder Avan. Dus ik ben daar eigenlijk aan twee kanten betrokken.

Bij Avan bereid we stukken voor, die ik daarna vanuit mijn rol bij Duiven/Westervoort voorleg aan de betrokken wethouders. Dat ik beide kanten ken, is een voordeel omdat ik veel meer context kan geven. Aan de beleidskant kan ik zeggen wat handig is in de uitvoering en bij de gemeenten kan ik aangeven waarom bepaalde dingen niet werken richting de vervoerder. Dat zorgt ervoor dat ik makkelijker kan schakelen. 

Advies, kennis en collega’s

Bij mijn vorige werkgever, de gemeente Arnhem, heb ik beleidsmatig veel geleerd. Nu leer ik heel veel van de kant van de vervoerders. Carlo kan me daar, met zijn achtergrond in vervoer heel veel over vertellen.

Doordat we bij Forseti ook vaak alleen voor een opdrachtgever werken, heb ik niet dagelijks contact met de Forseti-collega’s. Toch voelen zij echt als mijn achtervang. Ik kan bij hen terecht voor advies en kennis.

Carlo spreek ik wel regelmatig. Iedere woensdagochtend heb ik overleg met hem omdat we samen bij opdrachtgever Viavé zitten. Ik als projectleider van het beheerbureau, Carlo als contractmanager. Ik hou me nu vooral bezig met de meer beleidsmatige zaken en ben hiervoor het aanspreekpunt voor gemeenten.

Verschillende opdrachtgevers

Al die verschillende opdrachtgevers maken het werk heel erg leuk. Zo kan ik dingen combineren. Wat ik bij de één leer, kan ook nuttig zijn bij de ander. Zoals de omgang met de coronamaatregelen, maar ook hoe te acteren op het chauffeurstekort

Je merkt dat iedere gemeente of regio zijn eigen wiel aan het uitvinden is. Overal is het bestuurlijk namelijk net weer anders geregeld. In een regio zitten bijvoorbeeld een aantal bestuurders aan tafel die allemaal een stem hebben. Terwijl in andere regio’s de uitvoer van het vervoer bij één gemeente ligt die het namens een aantal anderen regelt. Dat is een heel andere manier van werken.

Kwaliteit leveren

Ik vind het belangrijk dat onze adviezen gedragen worden. Bij gemeenten en overheden wordt vaak genoeg ‘het zoveelste advies’ van een adviesbureau gedropt waar vervolgens niets mee wordt gedaan. Daarom wil ik niet alleen een advies geven, maar ook goed kijken naar wat het voor de uitvoering betekent. Dat is soms lastig. Vooral als je maar een beperkt aantal uur beschikbaar hebt of met een strakke deadline werkt, waardoor je niet iedereen erbij kunt betrekken. Dat kan soms lastig zijn als je kwaliteit wilt leveren. Want dat is wat we willen: een kwalitatief goed vervoersysteem neerzetten voor degenen die het écht nodig hebben.

Donderdagmiddag begint mijn weekend. Ik zet een planning voor de volgende week klaar en check mijn mailbox voor de laatste keer. En dan is het vaak rennen en vliegen naar de opvang. 

 

Terug naar overzicht
Gerelateerd

‘Samen een kwalitatief goed vervoersysteem neerzetten voor degenen die het écht nodig hebben.’

In februari is Esther Vaessen gestart als adviseur doelgroepenvervoer. Hiervoor werkte ze ruim veert...

Gerelateerd

ViaVé en Forseti: samen komen we verder

ViaVé is het regionale vervoersysteem in de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebro...

scroll