Kennis & Educatie
31. 05. 2017

‘Het actualiteitenseminar is een gezellige dag vol kennis en inspiratie.’

Jaarlijks organiseert Forseti een bijeenkomst over leerlingenvervoer. Het doel van zo’n dag is elkaar te ontmoeten en kennis en ervaring te delen. Dat hier behoefte aan is, bewijst de opkomst van mensen uit allerlei geledingen van het veld. Zoals Mirjam de Vries, leerplichtambtenaar bij de gemeente Oirschot: ‘Met alle ontwikkelingen in het leerlingenvervoer is het voor mij dé manier om bij te blijven en om met anderen te sparren. Ik ga iedere keer geïnspireerd naar huis.’

Het begon als “inspiratiedag”. De bijeenkomst werd gehouden op een bijzondere plek als de Efteling of het Openluchtmuseum en duurde de hele dag. Tegenwoordig organiseert Forseti een beknoptere versie onder de naam actualiteitenseminar. Het programma bestaat naast een plenaire sessie uit diverse workshops. Iedere deelnemer kan uit dit aanbod twee workshops volgen. Het dagdeel wordt afgesloten met een netwerklunch.

Bij laten praten
‘Oirschot is een kleinere gemeente. Ik heb dus niet zoveel collega’s naast me met wie ik kan sparren en overleggen over leerlingenvervoer’, verklaart De Vries haar interesse in het actualiteitenseminar. ‘Forseti was één van de eersten om de markt op deze manier te bedienen. Ik ben erheen gegaan om van de aanwezige kennis en kunde te profiteren. En om een netwerk op te bouwen.’

Theorie en praktijk
De Vries: ‘Er blijven dingen veranderen, daarom wil ik mijn kennis up-to-date houden. Op het actualiteitenseminar kies ik meestal bewust voor een bepaalde workshop. Dan ben ik weer op de hoogte, bijvoorbeeld over de laatste wetgeving. Wat ik prettig vind is dat je ook handvatten krijgt aangereikt, waarmee je nieuwe praktische inzichten in je eigen gemeente direct kunt toepassen. Zo steek je wat op en word je gelijk gesterkt in het dagelijkse werk.’

Eyeopeners
‘Soms denk ik over een bepaald onderwerp al veel te weten en word ik verrast door de sprekers en de invalshoeken’, gaat De Vries verder. ‘Zo hoorde ik een keer het verhaal van een gemeente die aan de ouders een budget uitkeerde om zelf het leerlingenvervoer te regelen. De ouders huurden hiervoor samen een bedrijf in. De gemeente was in feite daarna geen partij meer voor de ouders. Het is zomaar een voorbeeld, waarvan ik dan denk wat knap dat ze dat gewoon doen. Heel inspirerend.’

Trouwe klant
Als het aan haarzelf ligt, is De Vries ook de volgende keer weer graag van de partij op het actualiteitenseminar. ‘Ik kom vaak dezelfde mensen tegen, dus ik ben niet de enige die vaker gaat. Al zal het hoogstens nog een keer of drie, vier zijn. Dan hoop ik namelijk met vervroegd pensioen te mogen’, lacht De Vries.

Download deze case als PDF hieronder:

Terug naar overzicht
scroll